Here we go!; succesvolle karpersessie

Vissen na de vakantie

Na 750 kilometer rijden met de motor zitten we weer in Nederland, net voordat we blubber zouden gaan happen op de camping. Het was een heerlijke vakantie met de motor en, met iets sneller terug te zijn dan verwacht, kon ik stiekem nog wat visplannen maken. Een karpersessie zou zeer welkom zijn. Ik besluit weer naar de kleiput te gaan waar ik dit voorjaar al drie nachten gevist heb. In deze karpersessie kwamen er drie vissen op de kant, waarvan twee dikke schubs.

Al de moeite die er voor gedaan moest worden is hierna vergeten maar toch loopt het nog niet wild. Ik besluit het maar even links te laten liggen en richt me op andere wateren en visserijen.

Hele brute karper van de kleiput; karpersessie gelukt

Hele brute karper van de kleiput

Een week of twee geleden loop ik over ”het pad” met mijn rugzakje vol met bollen. Dit ter voorbereiding op de karpersessie die ik gepland heb. Bewapend met een camera loop ik het geweldige gebied door. Talloze buizerds, reeën, ooievaars, zilverreigers etcetera poseren voor de camera.

Schitterende natuur; karpersessie is meer dan alleen vissen

Schitterende natuur

Dit hoort er nu eenmaal bij voor mij; het kost me dan ook zeker 3 tot 4 uur om dit water te bevoeren. Even snel voeren is er niet bij omdat er wandelend enkele kilometers afgelegd moeten worden door ruig terrein voordat ik bij het viswater aankom.

Stekkeuze en aanvoeren voor de karpersessie

Ik besluit een stek te kiezen waar ik vorig jaar enkele mooie karpers heb gevangen samen met een vismaat. Ditmaal ben ik alleen op pad. Het lijkt wel herfst als ik over ”het pad” loop: de regen blaast in m’n gezicht en de wind is fris. Perfect denk ik bij mezelf! laat ze maar denken dat de winter er aan komt … feeding time! Ik verspreid een bescheiden 2 kilo bollen over een stuk van 200 meter.

Van vorige karpersessies weet ik de afstand nog waar onder water de steile klei richels lopen. De vis trekt hier langs en als je een groepje op het voer krijgt zijn deze er makkelijk op te houden, zelfs ondanks de grote omvang van de plas.

Boilies voeren

Boilies voeren

Het voeren gaat door en ik laat bewust een dag tussen de voerdagen zitten. Op deze manier hebben de vissen de tijd om de 2 kilo boilies weg te slurpen voordat ik er weer 2 nieuwe kilo’s bovenop gooi. Omdat ik maar weinig springende vis kon waarnemen, twijfel ik nog even of ik de juiste plek heb gekozen. Vorig jaar was er meer vis te spotten aan de oppervlakte. Toch doet één draaiende vis mijn vertrouwen flink stijgen. ‘Het moet werken’ denk ik bij mezelf; de wind staat goed, de temperatuur is niet te hoog en met een flinke kabbel op het water is dit het ideale visweer voor mij. De karpersessie nadert al snel.

Schitterend visweer op de karperstek voor de karpersessie

Schitterend visweer op de karperstek voor de karpersessie

Start karpersessie

Na een droge nacht te hebben uitgekozen (vissen met tent is hier niet mogelijk) bereid ik me voor. Aangezien ik alleen beschik over een motorrijbewijs + motor heb ik 3 delige hengels en een backpack tas bij me. Geen onzin dingen mee zoals een grote tacklebox, bivvytafel en noem alle gekkigheid maar op. Nee een klein tasje klein materiaal, compacte onthaakmat, slaapmatje en slaapzak zorgen ervoor dat alles precies in m’n tas past.

Na een beste tijd te hebben gelopen met de loeizware tas plof ik neer, veeg het zweet van mijn voorhoofd en pak een slok drinken. Nu gaat het gebeuren. Was al die moeite voor niets of juist niet? Ik maak mijn visspullen klaar en na de eerste hengel ingegooid te hebben, begin ik de tweede hengel klaar te maken.

Karpersetup verdekt opgesteld

Karpersetup verdekt opgesteld

Eindelijk vissen

Het regent nog wat en vlak na het ingooien van hengel twee zie ik in mijn ooghoek de top van de andere hengel doorbuigen. Ik negeer het nog even totdat ik de slip hoor gieren. Nu al een run?! Dat is sneller dan verwacht. De vis doet betrekkelijk weinig en na enkele runs kan ik het net onder de vis schuiven. Geen verkeerde om mee te beginnen! Ik maak snel wat plaatjes en zet de oerschub weer terug.

De eerste karper komt al snel. Karpersessie geslaagd!

De eerste karper komt al snel. Karpersessie geslaagd!

Genietend van de rust, de ijsvogel die al drie keer langs vloog en de mooiste natuur om me heen krijg ik al snel een tweede aanbeet. Een wat kleinere vis met een enorme pens zet ik even later weer terug in het frisse water. Zouden ze ‘los’ zijn in deze karpersessie?

Dikke karper op de mat

Dikke karper op de mat

Zo dat gaat lekker, de vis zit duidelijk op het voer en met nog een nacht en ochtend voor me zit dat wel goed! Ondertussen heb ik ook een ´stiekem hengeltje´ onder het kantje gedropt. Dit blijkt een slimme zet, want al na een uurtje krijg ik op deze hengel een terugzakker. Na contact te hebben gemaakt met de vis schiet hij los en zie ik een grote boeggolf verdwijnen in het ondiepe en onrustige water. Hmm dat is minder. Dit is de enige hengel die ik met een snowman vis en met de lange hair gaat dit normaal prima. Ik besluit ook aan deze hengel een gewone boilie zonder ”pop-up” te hangen.

Mijn rig voor karper

Mijn rig voor karper

Is de karper los?

Echt lang balen van de losser doe ik niet, want al snel volgt er een vierde aanbeet op dezelfde hengel waar ik de andere twee vissen op ving. Een sterke torpedo heeft het in zijn hoofd gekregen om dwars door de overhangende takken te boren. Pas na veel druk te zetten lukt het me om de vis hiervan te weerhouden en kan ik uiteindelijk een mooie schub landen met een enorme lap van een staart.

Mega sterke schubkarper tijdens deze karpersessie

Mega sterke schubkarper tijdens deze karpersessie

De avond valt en na een maaltijd van groenvoer (maaltijdsalade) en een hele cervelaatworst zoek ik de slaapzak op. Het is stil, te stil voor mijn gevoel. De wind is totaal weggevallen en het is zo helder als het maar kan. De normaal krijsende ganzen zijn nu zelfs stil en na enkele uren van slaap kijk ik verward op mijn telefoon 02:00….. nog steeds geen aanbeet.

Ik besluit maar weer te gaan slapen, om vervolgens na het wegdoezelen weer bruut wakker te worden door een ”volle fluiter”. Na de krachtige vis even op de foto te hebben gezet blijf ik nog even zitten en geniet van de nacht. Slapen lukt niet meer en rond een uur of 5 probeer ik nog even mijn ogen te sluiten.

Nachtvis mooie schubkarper

Nachtvis mooie schubkarper

Vissen tussen de obstakels

Om half 7 schrik ik wakker van de ganzen en ga dan ook gelijk mijn hengels opnieuw inwerpen. Alles lag goed en als het eerste windje weer op het water staat loopt m’n hengel weer af. Heerlijk dit! Ditmaal stond ik naast de hengels en kon ik de hengel gelijk oppakken. Nadat de vis een 20 meter lijn van de spoel rost, zwemt hij zich vast, geen beweging in te krijgen. Nadat ik met het waadpak zo dicht mogelijk bij de vis kom zie ik plots een boeggolf en weet ik dat de vis zich ontdaan heeft van mijn haak. Geen ramp, want dit heb ik liever dan dat ik lijnbreuk krijg en de vis nog vastgezwommen zit. Ik weet het zaakje los te krijgen en gooi het opnieuw in.

6 aanbeten en 4 vissen, dat is niet al te best denk ik nog vlak voordat ik besluit er een punt achter te zetten. Ik sta ik nog even naast m,n stiekeme hengeltje in de hoop dat deze nog voor een laatste keer vandaag krom trekt. Geloof het of niet maar tijdens het dagdromen over de volle fluiter trekt de hengel krom en sta ik weer met een bilnaad vol zweet te drillen!

Krachtmeting

De vis weet meerdere malen de kantzone in te duiken en aangezien dit gebied vol zit met takken is het zenuwslopend om deze torpedo te sturen. Na een minuut of tien neemt de vis weer een hoop lijn en zwemt weer het wijd op. Ik bedenk me dat ik geen schepnet bij me heb en besluit de hengel weer op de steun te zetten met de slip wat open. Ik snel me naar mijn schepnet en kan de vis na een flinke dril scheppen; even lijkt het een ”kleintje” te zijn maar na de vis op de onthaakmat te hebben bewonderd gaat het om een lange schub zoals ze horen te zijn!

Sterke lange schubkarper op de mat

Sterke lange schubkarper op de mat

Deze krachtmeting won ik wel

Deze krachtmeting won ik wel

Met een voldaan gevoel en een energy drankje loop ik even later, bepakt met m’n backpack, weer het gebied door. De overgebleven boilies heb ik gevoerd en met het vooruitzicht over enkele dagen weer terug te keren loop ik met een grijns het pad af richting mijn motor….

Gerelateerd:

Comments

reacties

Over Jeroen

Sommige kennen mij al, sommige niet. voor die gene die me niet kennen leren me wel kennen denk ik......

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *