Eindelijk geeft de rivier eens; rivier roofvis

Naar de rivier

Na lange tijd eindelijk weer eens een vangstverslag van mijn kant. De afgelopen maanden heb ik door omstandigheden weinig gevist en de dagen die ik gemaakt heb waren vaak dusdanig dramatisch dat ze het schrijven van een verslagje niet waard waren. Vandaag 14-06-2015 komt daar gelukkig eindelijk weer eens verandering in. Naar de rivier roofvis is het plan.

Trollen op de rivier

Trollen op de rivier

Voor de eerste keer dit roofvisseizoen hadden Marco, Henk en ik weer eens afgesproken om de rovers op de rivier te belagen vanuit de boot van Henk die hij bij zijn vaste campingplek heeft liggen. Dat houdt meestal in trollen met dieplopers en als de omstandigheden het toelaten (wind / stroming) ook dropshotten met dood aas. Deze sessies zijn altijd gezellig, maar meestal niet al te best qua vangsten. Henk vangt echter vrij goed de laatste tijd, dus wie weet wordt vandaag een succes.

Zouden ze het doen op de rivier?

Omdat Henk aangegeven had dat het iets grotere kunstaas vrij goed loopt op dit moment, was ik vrijdagavond nog even naar Hengeldiscount in Oldemarkt gegaan, om daar nog een paar wat grotere dieplopers te halen. Op aanraden van de eigenaar die altijd even een praatje komt maken besloot ik ook 2 Halco pluggen aan te schaffen. Het enthousiasme over dit voor mij onbekende Australische merk deed me over de streep trekken. Hopelijk gaan ze hun vangkracht bewijzen. Ondertussen begint mijn bak met rivier dieplopers al aardig vol te raken, al weet ik dat dit voor sommigen helemaal niks is ;-).

Mijn collectie dieplopers

Mijn collectie dieplopende pluggen

Visdag begint; rivier roofvis

Om 7:00 waren we ter plaatse bij Henk op de camping en na een kop koffie kozen we het ruime sop. Plan was trollend naar de dropshot stek te varen en daar aangekomen dus dropshotten met de aasvisjes die Henk nog in de vriezer had liggen. Mijn plug was nog niet eens op diepte toen Henk letterlijk na een seconde of 15 al z’n eerste snoekbaars mocht landen.

Henk met de eerste snoekbaars

Henk met de eerste snoekbaars

Wat je noemt een vliegende start, maar daar word ik vaak heel huiverig van. Van die super starten…… en dat dan ook gelijk de laatste vis van de dag is. Gelukkig was dat niet het geval, want nog geen 10 minuten later bracht Henk weer een klein snoekbaarsje in de boot. Nog steeds niet zeker wetend wat de dag ging brengen, ging ook dit visje voor de zekerheid maar op de foto.

Henk met de 2e snoekbaars op de dropshot

Henk met de 2e op de dropshot

Dropshotten

Bij aankomst bij de dropshot stek, besloten we er eerst nog maar eens trollend overheen te varen. Dat pakte voor mij goed uit, want op de nieuwe Halco plug pakte ik daar een snoek van 83cm. Ik had al wel eens wat kleine snoekjes gevangen hier, maar deze vis gedroeg zich als een echte riviersnoek. Dus hard doorvechten, onder de boot duiken en als toegift nog een mooie sprong.

Riviersnoek klaar voor de landing

Riviersnoek klaar voor de landing

Prachtige sport en heel anders als de polder snoeken die ik normaal vang. Uiteindelijk werd de strijd opgegeven en kwam ze langszij.

Sterke snoek van de rivier

Sterke snoek van de rivier

Dat is 3 vissen in de boot in ongeveer 45 minuten. Het begin is goed in ieder geval. Trollend weten we verder geen vis meer te verleiden, en dus besluiten we over te stappen op het dropshotten met doodaas.

De dropshot rig met dood aas

De dropshot rig met dood aas

Succes op de dropshot

Het weer en de stroming leent zich perfect voor deze visserij vandaag. Nagenoeg geen wind en de stroming gaat precies zo hard dat we langzaam over de hotspot heen kunnen driften. Nu is het Marco die binnen een minuut in de eerste drift een beuk krijgt en een snoekbaarsje kan landen. Ook nu weer op de foto voor de zekerheid, want echt vertrouwen doe ik het nooit op dit water 😉

Marco glundert ervan

Marco glundert ervan

Henk mist ook al snel wat aanbeten en verspeelt een vis, maar dan mag ook hij zijn eerste dropshotvis van de dag bijschrijven.

Weer een snoekbaars voor Henk

Weer een snoekbaars voor Henk

Zowel Marco als Henk verspelen een aantal vissen. Bijna bij elke drift is er wel een aanbeet of een losser. M.a.w. de vis is lekker los. Het gebied waar de aanbeten plaatsvinden is vrij klein, dus maken we maar korte driftjes en is het concentreren geblazen omdat je er alweer zo voorbij bent.

Ervaring loont

Je merkt dan toch dat Henk het meest bedreven is in deze visserij, want hij pakt kort na elkaar een aantal leuke vissen.

Henk blijft lekker vangen

Henk blijft lekker vangen

De vijfde snoekbaars weer voor Henk

De vijfde snoekbaars weer voor Henk

Marco krijgt ook z’n aanbeten en lossers, maar er blijft niks plakken. Bij mij is het angstvallig rustig. Kennelijk is mijn techniek niet optimaal, of wellicht is mijn Hengel niet gevoelig genoeg (Henk weet dit uit ervaring).

Nieuw PR

Gelukkig krijg ik als de aasvis al bijna op is toch wat tikken. Ik sla aan, maar er hangt niks. Gelijk daarna weer 2 droge tikken en na aanslaan hangt de vis nu wel. In het begin denk ik aan een klein snoekbaarsje, maar dan wordt er gas gegeven en komt deze mooie vis uiteindelijk naar boven. Met 72cm een PR voor mij, waar ik natuurlijk superblij mee ben.

Joris met PR Snoekbaars van 72 cm

Joris met PR Snoekbaars van 72 cm

Hierna pak ik nog een klein snoekbaarsje en dan zijn we door onze aasvisjes heen.

Trollen levert grand slam op

We besluiten weer te gaan trollen en ik bevestig mijn andere nieuwe Halco plug aan de speld. Kort na de start pak ik daar deze mooie dikke rivierbaars op van 41,5 cm die vlak voor de boot nog eens lekker gas geeft. Heerlijk die riviervissen!

Ruim veertig centimeter baars van de rivier

Ruim veertig centimeter baars van de rivier: grandslam compleet

Daarmee heb ik voor het einde van de ochtend zomaar een ‘grandslam’ te pakken. Nu nog roofblei en meerval ;-). Verder trollend vang ik nog een klein snoekbaarsje op dezelfde plug en ook Marco kan dit sprotje bijschrijven.

Klein maar fijn...

Klein maar fijn…

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

We varen even terug naar de camping om te lunchen, de benen te strekken en de voorraad aasvis aan te vullen. Na de lunch beginnen we weer met trollen. Ook nu weer een vliegende start van Marco en Henk die allebei vis verspelen, maar uiteindelijk ben ik degenen die een klein snorkeltje in de boot mag verwelkomen.

We besluiten om maar weer de andere kant op te gaan, op weg naar een tweede dropshot hotspot. Onderweg krijgen Marco en Henk nog even een double hookup cadeau. Geen monsters, maar double hookup is double hookup en dus een foto waardig!

Double hookup snoekbaars

Double hookup snoekbaars

Verkassen

De tweede dropshot stek geeft geen vertrouwen en we besluiten naar de stek van vanochtend te varen. Daar aangekomen blijkt de vis nog steeds los te zijn. Eigenlijk nog gekker dan vanochtend. We hebben nog ongeveer een uurtje, dus dat is mooi. Henk pakt in de eerste seconden van de eerste drift onmiddellijk al deze prachtige hoge snorkel die ook goed partij geeft.

Henk met een mooi hoog kasteel 61

Henk met een mooi hoog kasteel van 61 cm snoekbaars

Wat mij betreft de mooiste vis van vandaag. Hij lijkt veel groter vind ik, maar hij is ‘slechts’ 62cm. Henk pakt lekker door en vangt er doodleuk nog wat mooie vissen bij.

Henk is on fire en landt meerdere mooie snoekbaarzen

Henk is on fire en landt meerdere mooie snoekbaarzen

Weer Henk met een snoekbaars die zijn rugvin heeft beschadigd

Weer Henk met een snoekbaars die zijn rugvin heeft beschadigd

Andere snoekbaars, ook met een beschadiging

Andere snoekbaars, ook met een beschadiging

Ook Marco krijgt z’n aanbeten. Na een vis verspeeld te hebben krijgt hij het aan de stok met een mooi snorkel die z’n hengel prachtig laat buigen.

Hengel goed krom

Hengel goed krom

Marco heeft het dropshotten snel door

Marco heeft het dropshotten snel door

En in het laatste driftje weet Marco vis nummer 21 in de boot te brengen:

rivier roofvis

De 21e vis van die dag op de rivier

In dit laatste uurtje waar de vis toch echt los was heb ik slechts 1 aanbeet weten te forceren. Het voelde als een aardige vis, maar helaas loste deze. Dropshot technisch heb ik nog wel wat bij te leren dus ;-).

Briljante visdag ten einde

Om 16:00 was het mooi geweest. De aasvis was nu echte helemaal op en Marco moest ook weer een beetje bijtijds naar een huis wegens andere verplichtingen. Uiteindelijk zijn er 21 vissen in de boot gekomen vandaag: 5 voor Marco, 7 voor mij en 9 voor Henk.

Met alle lossers erbij hadden we over de 30 kunnen zitten schat ik. Genoeg actie dus. Echt super aantallen zijn het niet eens (in totaal 7,5 uur gevist), maar we zijn lekker bezig geweest. Voor mij persoonlijk een ‘grandslam’ en een PR verbetering snoekbaars. Tel daarbij op dat het perfect weer was en dat we geen één keer vastgezeten hebben (en dus geen plug hebben verspeeld) en je kan concluderen dat dit toch wel de meest geslaagde gezamenlijke sessie ooit is geweest. Het mag ook wel eens een keertje 😉 .

Het meest opvallende was dat bij elke keer dat we wisselden van techniek er binnen enkele seconden vis in de boot kwam. O ja, en dat Marco bij eke vis van mij nat gespat werd. Springende snoek, plonzende snoekbaars bij het teruggooien of een druipend net: Marco was het bokje ;-). Heren bedankt voor deze geslaagde dag. En nu niet eens alleen vanwege de gezelligheid.

Comments

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *