Meerval – of minderval? Meerval bijvangst in Nederland

Lange tijd heb ik gezegd dat het mijn vissen niet zijn, die meervallen. Slijmerig, ‘exotisch’, moeilijk te vangen en vooral lelijk. Maar een spectaculaire bijvangst van meerval doet mij twijfelen…

Op roofblei

Tijdens het trollen op de mooiste rivier van Nederland met een plugje van circa 14 cm gebeurde het. Eigenlijk hoopte ik op roofblei, maar die stonden uit die dag met Mattijn. Op een lang recht stuk met stevige stroming kreeg ik een enorme beuk op de hengel. Heel even dacht ik aan een bak van een roofblei, zo hard was de aanbeet. En dat zei ik ook tegen Mattijn… ‘pak het net maar, want dit is een heule beste’ zei ik nog.

Maar al snel begrepen we dat er iets anders aanhing. Toen na enkele minuten een lange slijmdraad op mijn gevlochten lijn zichtbaar werd, wisten we het zeker: meerval! En geen kleine ook. Het was alsof de vis nu doorhad dat hij gehaakt was. De vis zette volle kracht naar het midden van de hard stromende rivier. Een onstopbare run met mijn lichte materiaal. Uiteraard moesten we de scheepvaart scherp in de gaten houden. Gelukkig geen gevaarlijke situaties, het was net even rustig.

Hectiek aan boord

Er was ook geen kribvak in de buurt waar ik de vis naartoe zou kunnen manoeuvreren. Maar voorlopig had ik nog helemaal niets in te brengen met mijn 14/00 dyneema. Wat een kracht had deze vis! Inmiddels dreven we een behoorlijk eind met de stroming mee en trok de vis de boot soms stil. Door vol in de hengel te hangen kon ik de vis langzaam van de bodem liften, waarna deze na een paar meter meteen weer naar beneden dook. Maar ik kreeg de vis steeds iets hoger in de waterkolom.

Echt een wedstrijd touwtrekken die al een tiental minuten duurde. En na een paar stevige runs werden de uitvallen minder fel. Met nog een laatste forse run werd mijn hengeltop onder de boot getrokken. Rustig en beheerst kon ik de vis naar de oppervlakte pompen. Inmiddels stond Mattijn al klaar met het grote net. Even twijfelde hij of de vis wel in het net zou passen.

Boot sturen, rekening houden met de stroming, de meerval sturen die zich nu aan de oppervlakte liet zien… oef het was hard werken. Gelukkig had Mattijn maar één poging nodig om het net onder de vis te krijgen. Head first dook de meerval in het veilige rubbernet.

Yess de meerval is binnen!

YES! een enorme euforie!! wát een bak ving ik hier. Vreugdekreten galmden door het rivierdal. Gelukkig waren er geen omstanders te zien die me konden uitlachen.

Gauw een handschoentje aan, camera pakken en ondertussen de omgeving in de gaten houden. Binnen enkele seconden had ik de vis bij de onderkaak te pakken. Vreemd gevoel dat grove schuurpapier. Maar een prima grip op deze wijze. Ondanks dat kreeg ik de vis niet met één arm opgetild. Daar moest ik echt beide armen voor gebruiken. In één vloeiende beweging trok in bij de tweede poging de vis uit het net.  Één hand stevig om de onderkaak en de andere hand onder de buik van de vis.

Gelukkig had ik mijn regenpak aan dacht ik nog, in verband met het slijm van de meerval. Dat zou echt verschrikkelijk moeten zijn. Maar Mattijn stond al met de camera in de aanslag en schoot snel een paar mooie platen van de vis.

Een lachje kan er wel vanaf met deze schitterende meerval vangst!

Een lachje kan er wel vanaf met zo’n schitterende meerval vangst!

Meerval is wel moeilijk te tillen, maar wat een prachtige marmertekening heeft zo'n vis

Meerval is wel moeilijk te tillen, maar wat een prachtige marmertekening heeft zo’n vis

Hoe groot zou deze vis zijn? Meteen was duidelijk dat deze vis niet op mijn eigen meetplank zou passen (een ‘dakgoot’). Gelukkig had Mattijn het meetlint van de Luremasters wedstrijd bij zich. Deze paste in de totale lengte (150 cm) precies op het middelste bankje van mijn boot. Voorzichtig vleide ik de meerval op het meetlint…. 144 cm!!

Zo'n lang beest! prachtige meerval uit Nederland

Zo’n lang beest! prachtige meerval uit Nederland

Hij zwemt weer

Tijd om de vis weer te releasen…. een beetje onhandig maar voorzichtig laat ik de vis weer in het water glijden. Er is niet veel voor nodig of deze zwemt meteen naar de bodem. YES weer die euforie… ‘what just happend?!’ … ik maak letterlijk een vreugdedansje in de boot en Mattijn schud meewarend zijn hoofd. Nog steeds geen pottekijkers gelukkig.

Een droom, die neigde naar een nachtmerrie,  is werkelijkheid geworden.

Meerval of minderval?

Deze vangst heeft mijn mening over de meerval veranderd. Ik denk dat we er een sportvis bij hebben in ons kikkerlandje die zeker de moeite van het gericht bevissen waard is. Wie weet, volgen er nog meer meer meerval verhalen op sportvisverhalen!

Comments

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *