Ruig weer, ruig water, ruig vissen

Ruig. Dat is het juiste woord. De wind blaast regen als scherpe naalden in ons gezicht. Ik heb mijn bedenkingen. Ik geef het toe. Nu met de bellyboat het water op lijkt me niet verstandig. Te veel wind naar mijn idee en te veel onzekerheid. Niels en ik hebben een voor ons nieuwe stek uitgekozen. Een afgedamd riviertje. Er staat daardoor geen stroming, maar de wind waait vol over het water. Wat ik zeg. Ruig vissen. “Weet je zeker dat het safe is, Nielsie?” Niels vindt het veilig: “Geen probleem, Bas.”

Niels was deze ochtend de baarskoning

Niels was deze ochtend de baarskoning

Groen licht!

Mooi. Ik ken Niels als betrouwbaar die altijd veiligheid in acht neemt. We kunnen het water op. Zonder enige twijfel weet ik nu.

Er is een hele discussie geweest vooraf over wat we zouden moeten gaan doen. Niels mocht kiezen zolang het maar geen snoek zou worden, want daar heb ik het al een tijdje mee gehad.  Niels koos voor de belly boat en ik stuurde er op aan dat Niels voor baars zou kiezen als target-vis, wat hij ook deed.

We doen onze eerste trappels. Wat een adembenemende omgeving is het hier. We zitten midden in de natuur en we weten dat we geen drukte om ons heen zullen hebben. Men mag hier geen boten gebruiken en van de kant is hier niet te vissen.

Al snel een vangst, maar ruig vissen

Onderwater zien we structuur om van te kwijlen. Het eerste kantje wordt onderzocht waarbij we leergierig op de dieptemeter turen. Tik! Al vrij snel volgt de eerst aanbeet. MEGA snoek. Hahaha. Het visje mag snel terug, maar we mogen de eerst vangs noteren.

Kleine verrassing. We zijn er niet minder blij om

Kleine verrassing. We zijn er niet minder blij om

De eerste target vis

Aan het eind van het talud besluiten we langs een eilandje te trappelen. Zo dan! Met de wind vol tegen het eilandje laat de ruigheid van het weer zich hier gelden. We moeten behoorlijk werken om op het juiste spoor te blijven. Maar dit lastig te bevissen stuk betaalt zich uit! Niels krijgt een aanbeet en weet deze te verzilveren.

Voor het eerst deze morgen slaakt Niels een kreet van extase: “Dikke bak van een baars!” ,roept hij vervolgens. En inderdaad zie ik Nielsie met zo’n ruige stekel in zijn handen.

Niels in extase met de target vis: ruige baars

Niels in extase met de target vis: ruige baars

Ruig weer, ruig vissen, ruige vis

De harde wind heeft ons tientallen meters van de stek geblazen. Toch besluiten we terug te gaan naar de stek van de baars. De baars begeleidde namenlijk een bait ball. We naderen hard flipperend tegen de wind in de stek. Plots loopt mijn bijhengel vast. Hij gaat rond en ik stop met trappelen. Dit is genoeg om de lijn los te krijgen, want de hengel staat recht en de lijn valt slap. Vervolgens sluit ik weer aan bij Niels en weer loopt mijn lijn vast. Maar hmmmm. De lijn wijst nu duidelijk een andere richting uit dan waar we vandaan zijn gekomen….

Ik pak de hengel op en voel een dood gewicht. Toch tik ik heel even de hengel naar achter. Ook Niels vindt het positief verdacht: “Is dat geen vis, Bas?” Ondertussen hou ik druk op de hengel en inderdaad voel ik nu een logge stoemp. Eigenlijk weet ik het al wel. Dit is een bak van een snoek. Kan niet missen. De snoek laat me alle hoeken van de stek zien. Ze vecht alsof haar leven er van afhangt. Maar na een lange ruige dril met een aantal harde runs als hoogtepunt komt ze boven. Met wat moeite pak ik de vis uit het water. Ze is absoluut niet in de nek te pakken. Niet zichtbaar op de foto, maar ze is enorm breed. De vis past bij de dril en het weer. Ze heeft een ruig uiterlijk.

Ruige vechtjas tijdens ruig vissen

Ruige vechtjas tijdens ruig vissen

De snoek mag terug naar haar geliefde element, waarna we de zelfde stek nogmaals proberen. Het levert nog een aanbeet op die we niet kunnen verzilveren.

Nieuw water betekent zoeken

We proberen een veelbelovende inham. Echter op de stek komen we bedrogen uit. De hele inham bestaat uit een zeer ondiepe plaat. Toch blijven we de inham verkennen. Wie weet ligt er hier ook zo’n prachtige bait ball.

We vinden nergens aanwijzingen van vis, maar zeker in de zomermaanden moet dit een geweldige plek voor snoek zijn. Ondertussen kunnen we lekker bijkletsen.

We hebben nu twee soorten, waardoor Niels de wens uitspreekt voor soort 3: snoekbaars. Ik ben het met hem eens. We besluiten op de volgende stek er voor te gaan. Zelf had ik vooraf het meest vertrouwen in deze kant. Mij is dit water onder de aandacht gekomen tijdens wandelingen in de natuur hier in de omgeving. Futen en aalscholvers leken zich altijd hier op te houden. Ook nu zwemt hier een paartje futen rond.

De hot spot

Het is hard werken hier, want we moeten honderden meters afleggen met de wind vol in de rug, wat voor belly boaters betekent dat ze hard tegen de wind in moeten flipperen. Gelukkig is het wel gestopt met regenen.

Op de stek vinden we een talud dat in zeer korte tijd van 2 meter afglijdt naar soms wel 14 meter.  We besluiten rond de vijf meter te vissen. Ik mis in korte tijd twee aanbeten. Aanbeet nummer 3, al weer op de bijhengel met Magic Bait Float, wordt wel verzilverd.

De vis bonkt wat en blijft diep. Stiekem hoop ik op vissoort nummer drie. Maar Niels denk dat het snoek is. Weer volgt een dril waar ik van geniet. Halverwegen de dril hoor ik Niels hard ja roepen. Niels zit ook een vis te drillen. Het blijkt een snoekbaars, echter zodra de vis in zicht komt bij Niels lost de vis. Jammer. Geen dubbel en geen snoekbaars.

Mijn snoek wordt geland en weer vrijgelaten.

Duidelijk minder ruig qua uiterlijk

Duidelijk minder ruig qua uiterlijk

En dan is het baarsfeest

De aasjes worden weer uitgezet. Voor mijn gevoel binnen een minuut slaakt Niels een harde kreet vol extase. Een extreem harde dreun op de hengel ontlokte de kreet uit zijn mond. Helaas blijft de vis niet plakken. Niels blijft er minuten lang over babbelen. Vervolgens begint hij te lachen. “Bas, wel komisch eigenlijk. Jij wilde geen snoek vangen en je vangt alleen maar snoek! Ik vis nooit op baars en ik vang een baksteen baars.” Ik moet er om lachen. Maar we zitten duidelijk op de vis nu. Hotspot. Volgens mij is het een kwestie van tijd voor de volgende vis op de foto mag.

Een baars zal Niels zijn pesterijtje hebben gehoord, want plots wordt mijn aasje bij het optikken tegengehouden. Ik bedenk me niet en maak een harkbeweging met de hengel. Vreemd genoeg lijkt de dril een beetje op die van een snoekbaars, hoewel een snoekbaars meestal een aasje pakt op de afzink of het zweefmoment.

De vis laat zich zien… Het veroorzaakt dat mijn hart een sprongetje maakt. Deze soort en vooral in dit formaat is bij mij favoriet boven snoekbaars.

Ruig vissen: prachtige baars

Wat zijn het toch prachtige vissen

Deze baars lag op een meter of 8 water, wat ons doet besluiten rond die diepte te blijven hangen. Wat dan volgt is een baarsfeest waar vooral Niels de uitslover is. Wat een kerel! Hij vist nooit gericht op megabaars en toch weet hij er een aantal geweldige uit te klatsen!

Ik geniet vol van Niels. Zijn techniek is zeer agressief: De shaddie omhoog rammen, vervolgens even laten zweven en dan weer laten afzinken. Blijkbaar vallen de baarzen er vandaag voor.

Wat een kogels zijn bovenwater gekomen! Dik... ruig vissen

Wat een kogels zijn bovenwater gekomen! Dik…

Dikker...

Dikker…

Dikst

Dikst

Release foto's; ze blijven mooi

Release foto’s; ze blijven mooi

Nog even en ook deze gaat terug de diepte in tijdens ruig vissen

Nog even en ook deze gaat terug de diepte in

The fat lady sings here final song

We verlaten de stek. Het is tijd om terug te gaan naar de auto. Onderweg er naartoe doen we nog 1 stek aan. In potentie ziet het er erg goed uit, maar de vis denkt er anders over. Om 1 uur zijn we bij de auto. Niels heeft thuis wat dingen te doen. Vandaar dat we het na 3 en een half uur voor gezien moeten laten. Mij maakt het niet uit. Al zouden we er nog tig vissen bij hebben gevangen dan nog zou het de sessie niet beter maken.

Wat een baars baas is die Niels. Hij is zelf verbaasd over zijn succes. Hij heeft zelfs vannacht nachtmeries gehad, waarin hij al zijn baarzen verspeelde en momenteel probeert hij om mij vannacht een nachtmerrie aan te praten. Geen idee waarom.

Nielsie!!!!! Dank je wel, kerel!!! Fijne ochtend was het!

Niels nat. Camera nat. Ik nat

Niels nat. Camera nat. Ik nat

 

Comments

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *