De Wapperaar; vliegvisser

Vissers zijn een apart slag mensen, dat hoeft hier verder geen betoog. Ook binnen het slag der vissers is weer een onderverdeling te maken; je hebt zeevissers, karpervissers, kunstaasvissers, wedstrijdvissers, vliegvissers enzovoorts.

Vliegvissende vliegvisser

Vliegvissende vliegvisser

Ikzelf zie mijzelf graag als allroundvisser. Niets is zo mooi als een grote karperstaart die, boven je voerplek, uit het water steekt, om vervolgens je pennetje schuin te zien ondertrekken. Ik hou van de charme van de zee; de wind in je kop, dikke brokken lood richting einder meppen en maar zien wat er aan gaat hangen; een grote loterij waarbij de winst aan het einde van de dag vaak in de koekenpan ligt te sissen; heerlijk! De klap van een roofblei op je oppervlakte kunstaas en de gierende hartkleppen, zoals Baspius het noemt, het is een geweld dat ik voor geen goud zou willen missen. Met een klein drijvend plugje een sluwe kopvoorn onder de overhangende takken plukken, het geeft een kick die moeilijk te omschrijven is.

Meer vliegvisser

Toch denk ik dat in de loop der jaren, zeker in de ogen van andere vissers, meer en meer een vliegvisser ben geworden. Als de omstandigheden het toelaten, zal ik een vis met de vliegenhengel proberen te verschalken. Dit geeft mij de grootste kick. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet. Het is gewoon zo.

Vliegvissen is de optimale beleving

Vliegvissen is de optimale beleving

Hoe het allemaal begon, weet ik nog wel. Inmiddels 20 jaar geleden. Op de kribben van de grote rivier probeerde ik met kunstaas baars en snoekbaars te slim af te zijn. Door de jaren heen zag ik steeds meer windes stijgen om mij heen. Nu ving ik af en toe een winde aan kunstaas en ik vond het prachtige sportvissen, dus die stijgende windes gaven mij ‘jeuk’. Ik besefte dat deze vissen eigenlijk maar met één techniek te verschalken waren. Na twee weken hard werken als appelplukker in de Betuwe schafte ik bij Hengelsport Arnhem (destijds nog gewoon in Arnhem) mijn eerste vliegvissetje aan. Met wisselend succes zette ik mijn eerste stappen in de wereld van het vliegvissen.

Al snel kwam ik erachter dat ook vliegvissers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Je hebt enerzijds de “vliegvissers” en anderzijds de “wapperaars”. De vliegvisser is iemand die met de vliegenhengel vis vangt, eigenlijk heel simpel dus. Een gepassioneerde zonderling met veel geduld en inzicht in het leven op en in het water.

De wapperaar

De wapperaar is een heel ander slag mens. Doorgaans met de duurste spullen stapt hij parmantig rond in zijn veel te dure, smetloze waadpak. Op verjaardagen en op andere sociale gebeurtenissen zal hij te pas en te onpas te berde brengen dat hij ‘de edele kunst der vliegvissen’ bedrijft.

De wapperaar voelt zich stilletjes (maar vaak ook gewoon luidruchtig) verheven boven de ‘gewone’ vissers. De wapperaar heeft publiek nodig en constante bevestiging van zijn eigen superioriteit. Wanneer hij merkt dat hij toeschouwers heeft, legt hij terstond zijn hengel neer om gelijk trots als een pauw zijn vernuftig gebonden creaties te tonen of een fotoboekje van zijn jaarlijkse trip naar British Colombia, waar de zalmen lagen opgestapeld in rijen van drie, en hij ook een Chinook heeft kunnen verschalken. Uiteraard met behulp van een gids, anders was het hem niet gelukt.

Wapperaar of vliegvisser?

Wapperaar of vliegvisser?

Voor een leek is de wapperaar moeilijk te herkennen. He walks the walk and talks the talk, als geen ander zelfs. Toch is de wapperaar voor diegenen die kijk hebben op het vissen wel degelijk te herkennen. Hij vangt namelijk zo goed als niets! De wapperaar heeft het zo druk met het verkopen van zijn praatjes dat hij doorgaans vergeet te gaan vissen. Hij is zo ingenomen met zijn perfecte werptechniek, “kijk die prachtige loops!”, zo druk met zichzelf, dat de subtiel stijgende vissen om hem heen hem volledig ontgaan.

Wapperaar of vliegvisser?

Wapperaar of vliegvisser?

De wapperaar en ik

Ik herken de wapperaar inmiddels van verre. Wanneer ik hem ontwaar maak ik mij vlug uit de voeten. Voordat hij mij opmerkt en de wal komt opstappen om ongevraagd zijn ‘expertise’ aan mij ten toon te stellen. Expertise die opvallend genoeg nooit of te nimmer wordt onderbouwd met vangsten. Een discussie aangaan met de wapperaar is zinloos, hij weet het immers altijd beter. De belangrijkste eigenschap waaraan de wapperaar is te herkennen is dan ook dat hij zo ongelofelijk vermoeiend is!

Zonder een bewonderend publiek dat bij al zijn worpen en verhalen verrukt ‘ooooh’ en ‘aaaah’ roept, houdt hij het niet lang vol en gaat hij al gauw op huiswaarts aan. Om aan zijn bureau achter de vice te kruipen, of achter zijn computertje om zijn elitaire gezwets het internet op te slingeren op allerlei fora.

Territorium van de vliegvisser

Territorium van de vliegvisser

En pas dan kom ik weer tevoorschijn. Om heerlijk in alle rust de vis te verschalken die al die tijd al onder zijn neus lag. Een vis waar hij alleen van kan dromen……

Comments

reacties

Over Ribolov

Hoe harder het water stroomt, hoe harder mijn bloed stroomt.

Eén reactie

  1. Pingback:Vissen; zoektocht naar de Heilige Graal - Sportvisverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *